Κάπνισμα Και Δημόσια Υγεία

Η διακοπή του καπνίσματος που γίνεται με τη βοήθεια εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να είναι επιτυχής σε 40-60%, ενώ ένας καπνιστής που προσπαθεί να απαλλαγεί μόνος του τα καταφέρνει μόνο σε ποσοστό 3-5%. Οι πλείστες υποτροπές στο κάπνισμα συμβαίνουν μετά την διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχουν άτομα που υποτροπιάζουν μήνες ή ακόμη και έτη μετά την ημέρα της διακοπής. Όλοι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας θα πρέπει να εργάζονται να προλαβαίνουν την υποτροπή. Το πρόγραμμα πρόληψης της υποτροπής του καπνίσματος μπορεί να είναι ελάχιστα (σύντομα) ή πιο εντατικά. Στους ακόλουθους τρεις πίνακες παρέχονται περισσότερες λεπτομέρειες και παραδείγματα των τριών τύπων ή μορφών συμβουλευτικής που έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικές κατά τη διάρκεια της θεραπείας της χρήσης καπνού και της εξάρτησης από αυτόν.

Δοκιμάστε το τακτικό μασάζ, τη χαλαρωτική μουσική ή να μάθετε γιόγκα . Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή. ÎŒταν διακόπτετε το κάπνισμα η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σύγχυση, https://www.google.com/url?q=https://eumeds.gr θλίψη, ευερεθιστότητα ή νευρικότητα. Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τέτοιων αισθημάτων. Θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα, αλλά γνωρίζετε γιατί; Η απάντηση ‘’επειδή είναι κακό για μένα’’, δεν είναι αρκετή.

Ωστόσο, με θέληση και αποφασιστικότητα, ο βελονισμός μπορεί να διευκολύνει και να μειώσει σημαντικά την επιθυμία για καπνό και νικοτίνη όπως επίσης και τα συμπτώματα στέρησης που συνδέονται με το κάπνισμα. Σε αρκετούς καπνιστές μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και είναι απολύτως κατανοητός ο φόβος σας. Πρέπει να σας πούμε ότι μια αποτυχία στη διακοπή του καπνίσματος είναι απολύτως φυσιολογική και μπορεί να αντιμετωπιστεί, ειδικά εάν ζητήσετε άμεσα βοήθεια. Προσπαθήστε εάν σας συμβεί να μην αφήσετε τον εαυτό σας να πιστέψει ότι απέτυχε. Σκεφτείτε ότι όσους στόχους επιτυγχάνουμε στη ζωή μας δεν τους κερδίζουμε πάντα με την πρώτη προσπάθεια.

Θεραπεία Της Καπνιστικής Συνήθειας

© Το έργο καταχώρησης και επεξεργασίας δεδομένων, καθώς και το εμπορικό σήμα «Γαληνός» αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte. Απαγορεύεται η χρήση ή αναπαραγωγή σε οποιοδήποτε μέσο, εφαρμογή ή συσκευή χωρίς γραπτή άδεια. Αποφύγετε την συχνή και αυξημένη κατανάλωση γλυκών, καθώς οι απότομες διακυμάνσεις της γλυκόζης στο αίμα μπορεί να ενισχύσουν την επιθυμία να καπνίσετε. Για τον ίδιο λόγο, προτιμήστε τρόφιμα ολικής αλέσεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Θα μπορούσατε να ενημερώσετε του φίλους σας για την προσπάθεια που κάνετε και ίσως για κάποιο διάστημα, μπορεί να χρειαστεί, να μείνετε μακριά από κάποιες δραστηριότητες που κάνετε μαζί τους, διότι τέτοιες καταστάσεις ενδέχεται να σας βάλουν στον πειρασμό να καπνίσετε.

  • Όλοι οι καπνιστές γνωρίζουν ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ξεφύγουν, αργά ή γρήγορα από τις παρενέργειες της χρήσης καπνού.
  • Το κάπνισµα επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστηµα και αυξάνει τον κίνδυνο µολύνσεων.
  • Οι άνθρωποι που έχουν κάνει προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα είναι αυτοί που μπορούν πραγματικά να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί αυτό.
  • Τεχνικές παρακολούθησης των ασθενών μετά τη διακοπή του τσιγάρου και την εφαρμογή των μεθόδων φαρμακευτικής διακοπής του.
  • Πιστεύεται ότι έχει ντοπαμινεργικές και αδρενεργικές δράσεις και δρα ανακουφίζοντας από τα στερητικά συμπτώματα ή βελτιώνοντας την κακή διάθεση.

Είναι αλήθεια ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη, είναι ο βασικός λόγος που οι καπνιστές συνεχίζουν να καπνίζουν. Είναι σίγουρο πως εάν διακόψετε για 2 έως 3 εβδομάδες το κάπνισμα, θα ελευθερωθείτε από την σωματική εξάρτηση. Όταν θα απέχετε από το κάπνισμα θα καταλάβετε πως βγαίνει κανείς από αυτήν την παγίδα της εξάρτησης. https://eumeds.gr/ Από μαρτυρίες πρώην καπνιστών, διαπιστώνεται ότι, εάν οι ίδιοι γνώριζαν πως το να ξεφύγουν από την εξάρτηση ήταν πιο εύκολο από όσο πίστευαν πριν, θα είχαν διακόψει το κάπνισμα νωρίτερα. Στον έλεγχο της ανθρώπινης συμπεριφοράς εμπλέκονται διάφορα υποσυστήματα του εγκεφάλου που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Ο ΩΡΛ θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία της απεξάρτησης του καπνιστή θα πρέπει να προγραμματίσει τις επόμενες επισκέψεις. Αυτές καθορίζονται συνήθως μέσα στην πρώτη εβδομάδα και συνδυάζονται με τις ανάγκες παρακολούθησης της πιθανής νόσου του ασθενούς. Ακολούθως καθορίζεται επίσκεψη στον πρώτο μήνα με την ημερομηνία διακοπής και στη συνέχει εξατομικεύονται οι επισκέψεις. Η δόση της βουπροπιόνης είναι 150mg ημερησίως για μια εβδομάδα και https://www.pharmacy-care.gr/ στη συνέχεια 150mg X 2 ημερησίως για 8 εβδομάδες. Αυτό επιτυγχάνεται παρέχοντας μακροχρόνια παρακολούθηση και θεραπεύοντας τις ποικίλες πιθανές αιτίες τους, όπως τις διατροφικές διαταραχές, την απόκτηση βάρους, το οξύ ή χρόνιο στρες, (Lagrue G, et al. 2002). Συνιστάται στους καπνιστές να αποφεύγουν την ταυτόχρονη λήψη οινοπνευματωδών ποτών, ενώ καπνίζουν, διότι ο καπνός και το οινόπνευμα δρουν συνεργικά, όσον αφορά την καρκινογένεση.

Champix Για Διακοπή Καπνίσματος: Είναι Μία Ασφαλής Λύση;

Δεν υπάρχει άτομο με τέτοια βαριά εξάρτηση που να μη παρουσιάζει κάποια αλλοίωση της ποιότητας της φωνής του ή να μην έχει κάποια μικροσκοπική αλλοίωση του βλεννογόνου των φωνητικών χορδών. Στην πραγματικότητα οι γιατροί καπνιστές έχουν σοβαρότατο πρόβλημα, διότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις βλαπτικές συνέπειες του καπνού και νοιώθουν χωρίς να το δείχνουν έντονες ενοχές για την εξάρτησή τους. Πολλοί μάλιστα γιατροί ζώντας κάτω από το άγχος και το φόβο των συνεπειών του καπνού, αντί να το κόψουν, καπνίζουν περισσότερο. Συνεπώς ο ΩΡΛ θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και έτοιμοςνα θεραπεύσει την εξάρτηση του ασθενούς στη νικοτίνη και τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

θεραπεία του καπνίσματος

Η ντοπαμίνη σχετίζεται με την αίσθηση της ευχαρίστησης ή της αγαλλίασης. Ένα κύμα ντοπαμίνης είναι το βασικό χαρακτηριστικό https://www.wecare.gr/ όλων των εθιστικών ουσιών. Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος ανταμοιβής ενθαρρύνει την αυτοχορήγηση νικοτίνης.

Ασθενείς

Ο Etter JF, et al μελέτησαν το μεταπαρεμβατικό αποτέλεσμα της θεραπείας με υποκατάστατα νικοτίνης στον περιορισμό της κατανάλωσης τσιγάρων μετά από 1.5 έτος από το πέρας μιας εξάμηνης θεραπείας. Έγινε τυχαία επιλογή 265 καπνιστών από το γενικό πληθυσμό, οι οποίοι δεν είχαν πρόθεση να κόψουν το κάπνισμα. Οι καπνιστές αυτοί τέθηκαν τυχαία υπό θεραπεία με νικοτίνη (αυτοκόλλητα νικοτίνης των 15 mg, τσίχλα νικοτίνης 4 mg και ή εισπνοές νικοτίνης των 10 mg). Τα αποτελέσματα αυτών των καπνιστών συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα 269 καπνιστών που πήραν εικονικό φάρμακο και 389 καπνιστών, στους οποίους δεν έγινε οποιαδήποτε παρέμβαση. Από τους 923 καπνιστές που έλαβαν μέρος στη μελέτη, οι 879 (95%) τέθηκαν υπό παρακολούθηση 6 μήνες μετά την επιλογή τους και οι 846 (92%) παρακολουθήθηκαν μετά από 26 μήνες.

Στα συμπτώματα του συνδρόμου διακοπής περιλαμβάνονται η αρνητική ψυχική διάθεση, τάση για κάπνισμα δυσχέρεια συγκέντρωσης. Αν ο ασθενής ανήκει σε μια ειδική πληθυσμιακή ομάδα (π.χ. εφήβους, εγκύους, θρησκευτική ομάδα κ.α.) ίσως χρειαστούν επιπρόσθετα ή ειδικά παροτρυντικά μέσα και πληροφορίες. Οι παραπάνω περιπτώσεις εγωιστικής συμπεριφοράς χρήζουν προσεκτικής αντιμετώπισης και ειδικής τεχνικής προσέγγισης. Τα ίδια αρνητικά άτομα σπάζουν τον εγωισμό τους μόλις κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο πάθει κάποιο καρκίνο εκ καπνίσματος, γίνονται πιο προσεκτικά άτομα και πολλές φορές επιστρέφουν στο γιατρό, τον οποίον είχαν επιπλήξει για τις αντικαπνιστικές παραινέσεις του. Αυτή η ιστοσελίδα κατέχεται από την Johnson & Johnson Hellas Consumer Products CSA, η οποία είναι και η μοναδική υπεύθυνη για το περιεχόμενό της.

Κομοτηνή: Κάθε Σάββατο Γυναίκες Με «δύναμης Ψυχής» Θα Στέλνουν Το Μήνυμα Της Πρόληψης

Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών και αναπηρίας με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Το κάπνισμα δεν είναι επιβλαβές μόνο για τους καπνιστές, αλλά είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τους παθητικούς καπνιστές, όπως απέδειξε ήδη από το 1981 ο καθηγητής Δ. Η συνήθεια του καπνίσματος αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας στις σύγχρονες ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρίες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση. Το πρώτο βασικά είναι αντικαταθλιπτικό και το δεύτερο δρα στους υποδοχής της νικοτίνης και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της στέρησης.

Κάθε γιατρός θα πρέπει να ρωτά τον ασθενή του αν καπνίζει και, αν είναι καπνιστής, να προσδιορίζει το γινόμενο ετών καπνίσματος x πακέτα/ ημέρα ως μέτρο της βαρύτητας της καπνιστικής συνήθειας. Εφόσον ο ασθενής καπνίζει, θα πρέπει ο γιατρός να τον συμβουλεύσει να κόψει το κάπνισμα. Δύο φάρμακα που δεν βασίζονται σε νικοτίνη, η βουπροπιόνη και η βαρενικλίνη, εντάσσονται στη θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης στη λίστα μοντέλων, παρέχοντας εναλλακτικές επιλογές θεραπείας για άτομα που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ο κατάλογος στοχεύει να υποστηρίξει τον αγώνα για την επίτευξη του στόχου της καμπάνιας « Δέσμευση για διακοπή » του ΠΟΥ, ο οποίος θα βοηθούσε 100 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να κόψουν το κάπνισμα το επόμενο έτος. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για νικοτίνη και να απαλύνει ορισμένα συμπτώματα εξάρτησης. Ακόμα και η ελαφριά άσκηση είναι βοηθητική, όπως η βόλτα του σκύλου ή η κηπουρική.

Αν ανακαλυφθεί μια ύποπτη εστία για καρκίνο και στην οποία μάλιστα επιβάλλεται να γίνειβιοψία, ο ΩΡΛ είναι αποφασιστικά απαγορευτικός για το κάπνισμα. Πολλές φορές οι προκαρκινικές καταστάσεις μικρής έκτασης (π.χ. λευκοπλακία) υποχωρούν μόλις διακοπεί το κάπνισμα και τούτο εξηγείται στον ασθενή. Αν ο ασθενής προσέλθει για εξέταση έχοντας ήδη κάποιο καρκίνο στις ΩΡΛ περιοχές επιβάλλεται απολύτως η διακοπή του καπνίσματος.

Αν καπνίζει 1-24 τσιγάρα ημερησίως η δόση της νικοτίνης στις τσίχλες πρέπει να είναι 2mg (μέχρι 24 τσίχλες ημερησίως) επί 6 εβδομάδες. Καπνιστές που επιθυμούν να το κόψουν και είναι σοβαρά εξαρτημένοι, είτε βαρείς καπνιστές (³ 30 τσιγάρα την ημέρα) ή αυτοί που καπνίζουν τσιγάρα ημερησίως και καπνίζουν τα πρώτα τσιγάρα τους μέσα σε 30 λεπτά από τη στιγμή που ξυπνήσανε. Αφού έχει ερευνηθεί η επιθυμία για διάθεση διακοπής του καπνίσματος, μπορεί να αποφασιστεί ο τρόπος παρέμβασης του ΩΡΛ, είτε βοηθώντας στη διακοπή ή κινητοποιώντας τον ασθενή πως θα αποφασίσει να αναπτύξει επιθυμία διακοπής του καπνίσματος. Οι πρώην καπνιστές θα πρέπει να καθοδηγηθούν πως δεν θα επαναλάβουν το κάπνισμα. Ο Ωτορινολαρυγγολόγος που θα οργανώσει ιατρείο διακοπής καπνίσματος πρέπει να είναι ενήμερος για όλες τις υπάρχουσες μεθόδους διακοπής καπνίσματος, άσχετα αν δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, όλες. Εκπαίδευση σταηλεκτρονικά προγράμματα διατροφολογίας, των οποίων η αποτελεσματική χρήση από τον ΩΡΛ θα παρεμποδίσει τους ασθενείς να γίνουν υπέρβαροι κατά τη φάση του στερητικού σταδίου μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Comments are closed.